Verzorging van de overledene

Zeer snel na een overlijden moet er nagedacht worden over de laatste verzorging van de overledene. In deze moeilijke tijd sta ik u graag bij met kennis en kunde. Ik werk samen met Caroline van de Bosse en Linda van Wingen, beiden zeer ervaren en deskundige overledenverzorgsters. Door hun betrokkenheid, grote inzet en vakkennis zijn zij voor mij de aangewezen persoon om dit werk te doen. Zij kunnen u tevens adviseren en bijstaan wanneer u de laatste zorg zelf wilt verrichten.


Datum en plaats

De datum en plaats van de teraardebestelling zijn een van de eerste zaken die bepaald dienen te worden. Er zijn namelijk wettelijke termijnen waarbinnen een begrafenis moet plaatsvinden. Ik sta  op deze momenten graag voor u klaar. In gezamenlijk overleg met de directe nabestaanden en de begraafplaats wordt een dag en tijdstip uitgekozen en door mij vastgelegd.


Opbaring

Een opbaring kan erg belangrijk zijn voor een goed afscheidsproces. Nabestaanden kunnen op deze manier in alle rust afscheid nemen. Dit kan in een rouwcentrum, maar ook in de vertrouwde thuisomgeving. In beide gevallen regel ik het voor u.

Veel mensen geven de voorkeur aan opbaring in huis. Door de vertrouwde omgeving voelt het afscheid minder abrupt voor de nabestaanden. Ook mensen die hun deelneming willen uiten voelen zich vaak meer vertrouwd in de huiselijke sfeer.

Bij een opbaring thuis wordt op het bed of onder de kist een speciale koeling geplaatst. Vanaf het moment van opbaren tot en met de dag van de uitvaart kom ik dagelijks langs om te controleren of alles goed verloopt.

 

De dienst

In zorgvuldige samenspraak met u, maak ik goede afspraken voor de plechtigheid. Ik kies een locatie die u het meest geschikt lijkt. In overleg met de kerkelijke instanties en de nabestaanden wordt een passende dienst voorbereid. De locatie kan ook van huis uit zijn, zonder dienst vooraf.

 

Welke kist?

Een kist moet passen in de beleving van de nabestaanden en in de stijl van de overledene.

Binnen de normen die voor grafkisten gesteld zijn (zoals materiaalkeuze en afmetingen) is zeer veel keuze. Onder meer eiken-, grenen-, vuren-, kersen- en mahoniehouten kisten behoren tot de mogelijkheden. Spaanplaatkisten kunnen bestaan uit diverse fineersoorten. Een kist kan eventueel in een gewenste kleur worden gespoten. Ook is er keuze uit verschillende materialen, kleuren en handvaten. Wij geven u een helder overzicht van alle mogelijkheden.

 

Het graf

Het is van belang dat u duidelijk op de hoogte bent van de rechten en termijnen betreffende het graf. Dit voorkomt vervelende misverstanden, die meestal pas op een later moment aan de oppervlakte komen. Daarom informeer ik u graag in alle volledigheid over de wetgeving, kosten en mogelijkheden. Bij een gemeentelijke begraafplaats betaalt u grafrechten aan de gemeente. Bij een bijzondere begraafplaats betaalt u grafrechten aan de houder van die begraafplaats, bijvoorbeeld een kerkgenootschap. Waar u ook voor kiest, ik breng alles helder voor u in kaart.
 

De rouwbrief

De rouwbrief vormt de officiële aankondiging van een overlijden. Niet alleen de tekst, maar ook het uiterlijk vraagt daarom veel aandacht. Er zijn verschillende rouwbrieven in diverse kleuren, kwaliteiten en lettertypen. Aan de rouwbrieven, uitnodigingen en dankbetuigingen wordt grote zorg besteed. Alles wordt vervaardigd in eigen bedrijf. Indien gewenst in full colour. Ik verzorg desgewenst ook de liturgieën.

Veel families besluiten de tekst zelf op te stellen. Graag sta ik u bij wanneer u moeite heeft om uw gevoelens goed op papier weer te geven.

 

De advertentie

Door middel van een advertentie in de krant wordt een breed publiek van het overlijden op de hoogte gesteld. De tekst is vaak hetzelfde al op de rouwkaart, maar kan ook aangepast worden. Ik zorg ervoor dat de advertentie geplaatst wordt in de door u gekozen krant.

 

Het vervoer

Veruit de meeste begrafenissen worden uitgevoerd met een rouwauto, maar er zijn meer mogelijkheden. Bijvoorbeeld vervoer per paard en koets, motorfiets, of lopend met een rijdende baar.

Voor vervoer per auto doe ik een beroep op Vervoersbedrijf Blanker. Dit bedrijf beschikt over modern rouwvervoer en heeft diverse volgauto’s. Zij kunnen net als mij teruggrijpen op jarenlange ervaring.

 

De begrafenis

De dag dat de overledene naar het graf wordt gebracht is zeer ingrijpend. Tijdens deze plechtigheid mag u daarom op alle facetten op mijn persoonlijke begeleiding rekenen. Vooraf, gedurende de dienst nadien. De dag dient te verlopen in de stijl die in nauw overleg is besproken. Met oog voor detail en aandacht voor de nabestaanden. Daar kunt u op vertrouwen